Thursday, November 30, 2006

Nagase Ryokan

In Takayama hebben we overnacht in de Nagase Ryokan.


Dit hotel in Japanse stijl verschilt nogal van de 'gewone' hotels die we in Kyoto en Kanazawa hadden. Het dagritme van de Ryokan ziet er als volgt uit:

Aankomst tussen 15:00 en 17:00. We krijgen een kleine rondleiding door de Ryokan (een complex met ongeveer 8 kamers, veel gangetjes, en meerdere kleine binnentuintjes), en daarna groene thee op onze kamer. De kamer bestaat uit twee grote gedeelten, gescheiden door schuifdeuren, tatami matten (riet) op de vloer, en verder alleen een lage tafel en twee kussens met rugsteun. Vanuit de kamer heb je een prachtig uitzicht op het tuintje (van maar 2 meter breed tegen een hoge muur).


Voor het eten (18:30 stipt) kunnen we gebruik maken van het gemeenschappelijke bad. Aangezien er vandaag weinig gasten zijn, is er maar een bad in gebruik (anders is het gescheiden in mannen en vrouwen) waar we samen in kunnen (met een handige stok achter de schuifdeur om anderen buiten te houden!). Eerst inzepen en wassen, en dan het 40+ graden bad in, ook weer met uitzicht op een tuin.

Het avondeten wordt vervolgens in de kamer opgediend, en bestaat uit ongeveer 10 kleine gangen die als kleine kunstwerkjes worden vormgegeven. Een bediende brengt iedere gang apart naar je kamer, en neemt de vorige weer mee. Een selectie van het eten: ingemaakte zure groenten, tofu-soep, dun gesneden rundvlees uit de streek (Hida), tempura, (veel) sashimi (rauwe vis), visseneitjes (ook rauw) in verschillende formaten, gekookte groenten (zoals zeewier), en als laatste gang rijst en misosoep.

Na het eten wordt de tafel weggehaald, en de futons op de grond uitgespreid, en wordt er gevraagd hoe laat je wilt ontbijten.

Het ontbijt dat je ook weer in je kamer eet (nadat de futons weer in de kast zijn opgeborgen), bevat weinig (geen) dingen die je thuis 's ochtends zou eten. Rijst, misosoep, gebakken vis, zure groenten, tofu in soep, etc.


En vanaf hier herhaalt het ritueel zich weer met het bad aan het eind van de middag.